Stregkoder og QR koder i klinikken

PrintPrint
Slides: 
Oplægsholder
Navn: 
Poul Mossin
Stilling: 
Ledende oversygeplejerske
Firma/organisation: 
Køge Sygehus, Akutafdelingen
Øvrige deltagere i projektet/initiativet
Navn: 
Torben Brøgger Speldt
Stilling: 
Kvalitetskoordinator
Firma/organisation: 
Køge Sygehus, Akutafdelingen
Hovedbudskaber
Disse tre budskaber kan deltagerne forvente at få med hjem efter at have hørt indlægget.
1: 
QR koder kan man selv lave og bruge til flere formål
2: 
Hvorfor har jeg ikke tænkt på det, det er let, effektivt og tidsbesparende når det skal gå stærkt
3: 
Det vil jeg også hjem og lave

Jeg synes, at det er tankevækkende, at byggemarkeder, slikbutikker og andre bruger QR koder, men kun i begrænset omfang til info af patienter via plakater.

QR tanken kom da vi stod med en scanner der kun kunne læse almindelige stregkoder. 

Alle jeg har talt med tænker kun på mobiltelefoner eller tablets når de hører om QR koder hvis de overhovedet ved hvad det er, men hvorfor bruge mobildevices når man har en PC lige ved hånden

En ting der går igen indenfor sundhedssektoren er instrukser, både behandlingsinstrukser, administratiove instrukser og procedurer. Rigtig mange har meget svært ved at finde den rigtige instruks.  Det som vi har gjort er, at lave QR koder der linker til de rigtige instrukser, i den kontekst man er.  Det vil sige, at der er en QR kode på brandmelderen der linker til brandinstruksen, en QR kode på procedurebakken for f.eks. sondeanlæggelse der linker til den instruks der netop i den pågældende afdeling er godkendt til at bruge.

Vi har på samtlige dørkarme i afdelingen lavet QR koder der linker til vores forside i Regionens instrukssystem, til vores instruksliste og vores procedureliste, det vil sige, at man altid kan nå ind til denne uden at skulle finde link på computerens skrivebord, som nogen måske har slettet.

Vi har også på opfordring fra personalet lavet QR links til medicinblanding der sidder placeret i medicinrummet.

Vi har arbejdet videre med QR koder til mere traditionel brug, det vil sige, at patienterne kan scanne en QR kode i venteværelset med deres mobiltelefon og hente vores udleveringspjecer.  Nå nogen siger, at der kun er nogle få patienter der bruger det, så er svaret, at hvis de ikke sad der var der ingen der brugte dem og hvis vi ventede med at bruge teknikken til alle kan/vil bruge den, så ville vi pludselig stå over for et stort gab, hvor vi ville skulle indhente en masse tekniske løsninger.

Så budskabet er, at personalet og patienterne tilbydes systemerne og "tvinges" kun i de tilfælde hvor patientsikkerheden ellers komprimitteres, f.eks. i forbindelse med arteriepunkturer, hvor sprøjtens, patientens og personalets stregkode scannes så forbytninger undgåes.

Vi er netop i gang med at lave varebestilling med stregkoder og QR koder.  Systemet bruges i forbindelse med færdigkøbte systemer, men vi laver dem selv.

Der har været meget stor interesse for vores QR/stregkodeløsninger.

Se også:

http://www.youtube.com/watch?v=WLxb-roROEE